Sdílení rodinné filantropie s mladší generací

Různé generace si vytvářejí různé představy o tom, jak a koho obdarovat. Neliší se však názory na to, proč je důležité darovat a věnovat se filantropii. Důvodem je především výchova rodičů a prarodičů, sdílení rodinných hodnot, cílů a názorů.

Správně nastavená rodinná filantropie představuje hodnoty, cíle a zájmy všech členů rodiny napříč generacemi. Dle průzkumu Trends 2020 o rodinné filantropii je až ve 37 % rodinných filantropických projektů zapojena mladší generace. Průzkum dále udává, že jedna z deseti rodinných nadací zapojuje do svého řízení tři a více generací. Zapojení různých generací do filantropie tak vyžaduje sdílení nejen vašich hodnot a zájmů, ale i hodnoty a cíle dalších členů rodiny. Doporučujeme tedy se při založení a řízení rodinné filantropie zamýšlet, popř. diskutovat, o následujících tématech.

 

Na počátku všeho

Před založením vaší rodinné filantropie či zapojením mladší generace do projektu doporučujeme nalézt odpovědi na některé otázky. Mezi nejdůležitější z nich patří:

 

Přemýšlejte nad způsoby komunikace

Pro úspěšné sdílení hodnot filantropie mezi členy rodiny je důležité diskutovat a komunikovat mezi sebou navzájem. Proto je vhodné zamyslet se nad možnostmi komunikaci mezi všemi členy zapojenými do rodinné filantropie:

 

Sdílení hodnot

Základem pro rodinnou filantropii je sdílení rodinné kultury, hodnot a zájmů napříč generacemi. Sdílení hodnot a diskutováním nad nimi posiluje důvěru i kooperaci mezi členy rodiny a stanovuje směr dárcovství.

 

Proto doporučujeme zamyslet se a diskutovat ve věci:

Při vzájemné sdílení hodnot je zároveň důležité naslouchat ostatním.

 

Je vhodné se tak zabývat i otázkami:

Po vlastní i společné diskuzi nad problémy a otázkami souvisejícími s rodinnou filantropií je vhodné začít pracovat na plánu zapojení členů rodiny do rodinné filantropie na základě společně vytvořených hodnot, zájmů a cílů. Doporučujeme do strategie zahrnout i pravidelné setkávání se s členy rodiny a diskutování nad možnými změnami, rozvojem i pro podporu sdílení hodnot.

 

Kdo vám může s rodinnou filantropií pomoct?

Založení rodinné filantropie může být mnohdy náročné. Během diskuzí může dojít k neshodám až hádkám. V případě, že byste chtěli či potřebovali pomoct jak se společnými rozhovory, tak se správou a řízením rodinné fundace nebo jiné charitativní entity, doporučujeme přizvat si filantropického poradce popř. rodinnou kancelář – Family Office. Specializovaní odborníci vám pomohou s formováním strategie rodinné filantropie i s její sdílení mezi mladší členy rodiny.

Zaujal vás článek?

Dejte nám svůj mail a my vám budeme podobné články posílat 1x měsíčně.
Získejte přehled, co se ve světě svěřenských fondů děje:

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromí a smluvní podmínky.

Související články

Book Cover

Příručka plná praktických rad, tipů a našich zkušeností.

Stáhnout Newsletter