Co to je rodinné shromáždění a jakou hraje roli v organizaci rodiny?

Rodinné shromáždění, nazývané také "rodinné fórum", je formálním rodinným setkáním pro diskuzi všech členů rodiny o obchodních a rodinných záležitostech.

Rodinné shromáždění, nazývané také "rodinné fórum", je formálním rodinným setkáním pro diskuzi všech členů rodiny o obchodních a rodinných záležitostech. Obvykle se ho účastní i manželé, manželky nebo nemanželští partneři. Ve fázi zakladatele (zakladatelů) podniku je rodinné shromáždění nahrazeno volnějším a neformálnějším "rodinným setkáním". Tato neformální setkání umožňují zakladateli (zakladatelům) sdělovat rodinné hodnoty, generovat nové podnikatelské nápady a připravovat další generaci vedoucích pracovníků rodinného podniku. Jakmile se rodina a podnik stávají složitějšími (sourozenecká a bratranecká fáze), stává se zásadním zřízení formálního rodinného shromáždění.

Účel rodinného shromáždění.

Setkávání členů rodiny, aby se zamysleli nad oblastmi společného zájmu (problémy rodiny a rodinného podniku). Rodinné shromáždění umožňuje všem členům rodiny být informováni o podnikatelských záležitostech a dává jim možnost vyjádřit se k rozvoji podnikání a dalším rodinným otázkám. Tato shromáždění pomáhají předcházet potenciálním konfliktům, které by mohly vzniknout mezi členy rodiny z důvodu nerovného přístupu k informacím a dalším zdrojům. Rodinná shromáždění se obvykle konají zhruba jednou až dvakrát ročně, aby se diskutovalo a řešily otázky, které rodinu zajímají. 

Některé z otázek, které se na rodinných shromážděních řeší, zahrnují:

  • Schválení jakékoli změny rodinných hodnot a vize.
  • Vzdělávání rodinných příslušníků o jejich právech a povinnostech.
  • Schválení politiky zaměstnávání a odměňování rodinných příslušníků.
  • Volba členů rodinné rady (pokud rada existuje).
  • Volba dalších členů rodinných výborů.
  • Další důležité rodinné záležitosti.

Zůstaňme ve spojení

Chcete dostávat pravidelnou dávku hodnotných informací z našeho centra znalostí?
Zanechte nám svůj email a budeme vás jednou kvartálně inspirovat.

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromísmluvní podmínky.