Největší chyba, které se movití jednotlivci nebo rodiny dopouštějí.

Jedna z největších chyb, které se movití jednotlivci nebo rodiny dopouštějí, je absence strategie správy rodinného majetku. Proč si to myslíme?

V tomto týdnu jsme začali pracovat hned pro několik rodin, jež k nám přišly i od spolu-soutěžitelů na trhu, kteří jim navrhli řešení správy majetku za využití různých právních vehiklů. Když jsem se jich ale zeptal na jejich strategii, začaly mi jmenovat svěřenské, nadační, investiční fondy, nebo memoranda, které použijí. Řekli jsem OK, to jsou právní nástroje nebo prostředky, které použijete, ale ptáme se vás.

Jaká je vaše strategie?

Na to už nedokázaly odpovědět.

V naší společnosti jsme přesvědčení, že bez formulování konkrétní strategie správy majetku budou rodiny vždy dostávat pouze dílčí řešení a dosahovat svých cílů jen částečně.
Součástí navrženého řešení správy majetku musí vždy být nejen CÍL, ale také STRATEGIE a PLÁN. Pro definování CÍLŮ rodiny slouží STRATEGIE, k jejíž naplnění jsou potřeba nástroje, prostředky, zdroje a metody. Plán už popisuje konkrétní kroky, tzn. lidi, prostředky, metody, zdroje i časovou osu, které jsou zapotřebí pro uskutečnění strategie, díky jíž se dosáhne cíle.

Komplexní strategie správy rodinného majetku musí vždy pokrývat 4 oblasti:

⇨ Vlastnickou strategii
⇨ Strategii správy a řízení firmy
⇨ Strategii správy a řízení majetku
⇨ Strategii organizace rodiny

Pokud nám klient řekne, že jeho cílem je např. hladký mezigenerační přenos majetku v 60 letech na další generaci a při tvorbě části Strategie správy majetku použijeme výše uvedenou logiku, tak strategie bude vypadat takto:

⇨ Cíl: Hladký mezigenerační přenos majetku v 60 letech z G1 na G2

⇨ Strategie: Vychovat kompetentní, schopnou a angažovanou nástupnickou generaci v rodině

⇨ Prostředek: Pravidelné vzdělávání vybraných členů rodiny a předání znalostí, dovedností a zkušeností

⇨ Nástroj: Pracovní skupina, která je podřízena Rodinné radě

⇨ Metoda: Rozhovory v rodině, školení na vybraná témata

Tvorba a realizace komplexních strategií pro správu rodinného majetku je to, co náš Multi Family Office odlišuje. Věříme, že navržená strategie má pokrývat veškeré ekonomické, personální, právní, daňové a další aspekty. K tomuto účelu využíváme nejnovější postupy (Family Model) a všechny dostupné nástroje i prostředky pro správu majetku. Pokud svou strategii ještě nemáte, tak se nám ozvěte. Naši poradci s vámi budou spolupracovat tak, aby porozuměli vaší situaci a vytvořili vám vysoce individuální osobní nebo rodinnou strategii správy majetku.

Zůstaňme ve spojení

Chcete dostávat pravidelnou dávku hodnotných informací z našeho centra znalostí?
Zanechte nám svůj email a budeme vás jednou kvartálně inspirovat.

Tento web je chráněn technologií reCAPTCHA. Ochrana soukromísmluvní podmínky.